Dificultat: Mitja
Temps de preparació: 3 hores
La focaccia és un pa pla original d'Itàlia que es pot cobrir amb els ingredients que es vulgui, sent molt típic les herbes aromàtiques com, per exemple, l'orègan. Avui us presentarem quatre idees de focaccia que a nosaltres en agraden molt.
Ingredients
Per la massa:
- 250g de farina
- 125ml aigua
- 25g de llevadura fesca
- Sal fina
- Oli d’oliva
Bàsica:
- Oli d ‘oliva
- Sal en escames
Tomàquets:
- Cherrys
- Orègan
- Oli d’oliva
Olives:
- Olives verdes sense pinyol
- Oli d’oliva
Carbassó i formatge de cabra:
- Carbassó
- Una ceba
- Salsa de tomàquet
- Formatge de cabra
- Sal fina
- Oli d’oliva
Preparació
I. Posem una mica d’aigua en un got (25-50 ml aprox.) i l’escalfem 10-15 segons al micrones fins que estigui tèbia (no ha de cremar). Hi dissolem la llevadura fresca dins fins que estigui ben desfeta.
II. En un bol barregem la farina, una punta de sal i la llevadura desfeta en l’aigua tèbia.
III. Sense deixar de remenar, anem afegint la resta de aigua poc a poc. Després també afegim oli fins a obtener una massa homogènia que no s’enganxi.
IV. Treiem la massa del bol i la treballem una mica amb les mans (prèviament enfarinades perquè no s’enganxi la massa).
V. Posem la bola de massa sobre una safata, prèviament regada amb una mica d’oli. Ho deixem fermentar unes 2h aproximadament.
VI. Mentrestant, podem pelar, rentar i tallar la ceba que farem servir posteriorment per la focaccia de carbassó i formatge de cabra. La sofregirem en una paella amb oli i una mica de sal. Quan estigui daurada la reservarem fins al moment de muntar la focaccia.
VII. Passades les 2 hores, preescalfem el forn a 220ºC. Mentrestant, estenem la massa deixant el gruix dessitjat i marquem la superficie amb els dits per donar la forma de focaccia.
VII. Com que avui volem fer 4 tipus diferents de focaccia, separarem la massa de forma imaginària en 4 parts. Posem oli a 3 de les 4 parts i anirem afegint els ingredients:
- 1ª part Rentem els cherrys i els tallem per la meitat. Els afegim a la focaccia i ho espolvoregem amb orègan.
- 2ª part Tallem les olives a rodanxes I les anem col•locant sobre la massa de la focaccia.
- 3ª part Deixem la massa tal qual amb l’oli i només hi afegim sal en escames al gust.
- 4ª part Untem la superficie de la massa amb salsa de tomàquet. Afegim la ceba que hem sofregit anteriorment per sobre del tomàquet. Rentem el carbassó i el tallem a rodanxes fines i el col•loquem sobre la ceba (posem els trossos ben junts, ja que la massa creix al coure’s i ja es separarant una mica). Finalment, trossegem el formatge de cabra i el repartim per damunt el carbassó. Rectifiquem aquesta part de sal i, si volem, podem posar una mica d’oli per damunt.
VIII. Posem la focaccia al forn a 220ºC durant uns 35 minuts aprox., fins que veiem que la massa està ben dauradeta.
Bon profit!!!
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada